Povratak

Intenzivno opadanje dlake | Produljeno linjanje i seboreja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. med. vet.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imamo mačku staru 20 mjeseci, sterilizirana sa 5 mjeseci, imala je 6 kg pred tri mjeseca, i od tada joj dajemo Royal Canin obesity mgmt za pretile mačke. Nešto je smršavila, ali ne puno. Međutim, muči nas što joj dlaka puno otpada, te kad je četkamo na četki i dlakama se pojavljuju nešto bijelo kao prhut. Dali je to normalno ili bismo trebali poduzeti neke korake možda davati neke lijekove za dlaku. Zahvaljujem. Đuro

O: Prema opisu simptoma, moguće je da se radi o produljenom linjanju odnosno o pojavi  seboreje na koži mace. Seboreja je subakutna ili kronična bolest kože koja je karakterizirana poremećajem keratinizacije sa ljuskanjem i pojavom peruti ili pretjeranim lučenjem loja na koži. Seboreični dermatitis je još jedan oblik bolesti kod kojeg su izražene upalne promjene na koži, obilno ljuštenje i perutanje kože sa sekundarnom infekcijom bakterijama i gljivicama. Kod seboreje ciklus sazrijevanja stanica kože od bazalnog do najpovršnijeg sloja kože je mnogo brži nego kod životinja koje nemaju seboreju, bakterijska flora kože je u disbalansu, povećava se broj koagulaza stafilokokoka što može dovesti do sekundarne piodermije.

Uzroci seboreičnih promjena na koži su različiti. Seboreja može nastati primarno (primarna idiopatska seboreja) i kod nje se ne znaju razlozi koji dovode do pojave oboljenja, dok sekundarna seboreja može biti posljedica raznih poremećaja u organizmu i na koži. Faktori koji najčešće dovode do sekundarne seboreje su ishrana, izloženost životinje konstantnom stresu, smanjena vlažnost tijekom zimskih mjeseci u životnom prostoru mace, infestacija ektoparazitima ( Cheyletiella, uši,...), endoparazitima i gljivicama, upalna stanja kože, hormonski i metabolički poremećaji ( bolesti jetre, diabetes melitus, umanjena funkcija štitnjače,...) i  dr.

Klinički postoji više oblika seboreje. Seborrhea sicca (suha seboreja) koju karakterizira suha koža, suho perutanje i akumulacija bijelih ili sivih ljuskica. Dlaka je suha i bez sjaja. Iako je pojava seboreje u mačaka izrazito rijetka, ovaj oblik je taj koji je najčešće zamjećen kao klinički oblik. Seborrhea oleosa (masna seboreja) te seboreični dermatitis koji nastaje zbog nadražaja razne etiologije (raspadni podukti bakterija, loj promijenjenog sastava, senzibilizacija na bakterije, traume itd).

Dakle, ukoliko želite pokušati sami pomoći maci, preporučam u ishranu uvesti esencijalne masne kiseline koje su organizmu iznimno važne za izgradnju i razvoj zdrave kože i dlake. Jedan od preparata koji Vam je dostupan u ljekarnama naših dućana je Vetoquinol Dermanorm ulje koji je baziran na borečovom i ribljem ulju, te kao takav predstavlja izvrstan izvor omega 3 i omega 6 masnih kiselina. Dodavanjem u prehrani kroz 5- 8 tjedana podupire funkciju kože, poboljšava opći izgled dlake i kože, te smanjuje prhutanje. Ukoliko se maca voli kupati, može se i kombinirati sa medicinskim šamponom iz linije Vetoquinol Lactaderm na bazi mliječne kiseline koji ne isušuje dodatno kožu, otapa svojim keratolitičkim djelovanjem ljuskice prhuti i umanjuje nastalu iritaciju.

Ukoliko se stanje i nakon primjene preparata kroz barem period od 3 tjedna ne krene vidno mijenjati savjetujem Vam da posjetite veterinara koji će onda učiniti kompletni klinički pregled mace, sa krvnom slikom i dodatnim pretragama po potrebi i procijeniti zdravstveno stanje mace i daljnju terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr